Semesterfiske

2018-03-25

 

 Jag har nyligen varit i Thailand några veckor och tog tillfället i akt att prova på fiske efter Mekong Giant Catfish i sjön New Bungsamran utanför Bangkok.

I denna sjö uppges finnas exemplar av denna art på uppåt tvåhundra kilo. Fisket i Bungsamran är en upplevelse för livet.

Metoden är ganska enkelt och för en smärre peng så får man en guide som hjälper en tills man fått koll på grunderna i fisket. Utrustning finns att hyra på plats. Metoden som använts är flötmete med en feeder 1.5 meter under ytan följt av 30 cm tafs.

Feedern fylls med bröd tills man har en boll stor som en snöboll.

Krokbetet är brödbitar som man trär på kroken. Innan man kastar ut trycker man in även krokbetet i den stora brödbollen och sen kastar man ut hela kalaset så långt man kan.

Sjön är proppfull med fisk och oftast hugger det inom några minuter efter utkast.

Under en dags fiske landade jag 12-13 stycken fiskar varav 6 stycken vägde över 30 kg och toppfisken uppskattades till 50 kg. Jag fick även två bonusfiskar bestående av två små exemplar av Giant Carp.

Fiskarna är extremt starka och man får pressa för allt vad man orkar under hela drillningen vilket oftast innebär 20-30 minuter på de större fiskarna. Rusningar på uppåt 100 meter är inte ovanliga.

Midjebälte för att avlasta rygg och armar finns till låns och detta är ett måste om man ska orka drilla fisk en hel dag. Ofta får man ta en stunds paus efter varje landad fisk till mjölksyran har lagt sig och man återfått känseln i armarna.

Jag provade att utmana mig själv genom att landa en 30-kilos fisk utan midjebälte. Det går men  ska man orka drilla fisk en hel dag är midjebälte definitivt att rekommendera.:)

I sjön vägs inte fisken då man väljer att värna om fiskens hälsa i första hand. Istället så uppskattar guiden vikten på de större exemplaren och så får man nöja sig med vikten som uppges. Guiderna har stor erfarenhet av att bedöma fiskens storlek och deras uppskattningar slår troligtvis inte på många kilon.

Har någon vägarna förbi Bangkok så kan jag starkt rekommendera att besök i denna sjö. Jag delar gärna med mig av mer information till den som är intresserad.

MVh David Lannetoft - Team Popup Tackle